czwartek, 28 lutego 2013

Wanilia- drogocenne strączki

Uwielbiam jej zapach i jej dodatek do kawy, ciasta czy deseru. Jednak wanilia, a właściwie olejek waniliowy (nie mylić ze sztucznym aromatem dodawanym do ciasta!) posiada równiez niesamowite właściwości zdrowotne.
Olejek eteryczny pozyskiwany z krzewu waniliowego wykazuje właściwości:
  • antyoksydacyjne,
  • antykancerogenne,
  • antydepresyjne,
  • relaksujące i uspokajające.
Olejek waniliowy jest wytwarzany poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikiem substancji żywicznej, uzyskanej w wyniku fermentacji ziaren wanilii. Głównymi składnikami olejku są: kwas octowy, kwas kapronowy, eugenol, furfural, kwas izomasłowy i waniliny hydroksybenzaldehydu.
Oprócz szerokiego zastosowania jako środka aromatyzującego w produkcji żywności i napojów, olejek waniliowy znalazł zastosowanie także w świecie leków. Działa: antyutleniająco. Antyoksydacyjne własności olejku waniliowego neutralizują wolne rodniki i chronią organizm przed infekcjami, a nawet niektórymi rodzajami nowotworów, takich jak rak prostaty czy rak jelita grubego. Działa jak afrodyzjak – systematyczne podawanie olejku waniliowego pacjentom z impotencją czy zaburzeniem erekcji, oziębłością, utratą libido daje bardzo dobre rezultaty – stymuluje wydzielanie niektórych hormonów, takich jak testosteron i estrogen, które pomagają w przywróceniu normalnych zachowań seksualnych.Przeciwrakowo: wanilia kontroluje wzrost komórek nowotworowych, pomagając w ten sposób leczyć raka. Olejek waniliowy pomoże skutecznie obniżyć gorączkę, wpływa wspaniale na układ oddechowy, trawienny, wydalniczy i układ krążenia.Pomaga regulować miesiączki poprzez aktywację estrogenu. Uspokaja-pomaga w stanach napięcia i stresu, obniża ciśnienie krwi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz