środa, 20 lutego 2013

Mała czarna kawa

Lubicie kawę? W Wielu książkach o zdrowiu czytamy, że to silnie uzalezniający narkotyk. W innych, że nawet trucizna jest lekarstwem, a jakie jest Wasze zdanie na temat kawy? Ile jej pijecie i z czym?W reklamach słyszymy, że jest antyoksydantem.
Wedle badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, niekiedy nawet lecznicze, właściwości. Oto niektóre z nich:
- polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ,
- obniża szanse zachorowania na marskość wątroby,
- dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny,
- przyspiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni,
- zmniejsza szansę wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej,
- przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy,
- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona,
- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Alzheimera,
- nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II,
- zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę),
- zwiększa efektywność środków przeciwbólowych,
- jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.

Pojawia się problem jak pijać kawę? Generalnie ja wierzę w to, że kawa "fusowata" nie jest zdrowa, bo fusy, które dostają się do żołądka na pewno go podrażniają. Nie piję też kawy na pusty żołądek. Nie dodaję do niej cukru ani mleka krowiego, ale....lubię ją doprawić: np.mieszanką przypraw:kardamonem, cynamonem i imbirem, szczególnie zimą. Czasem eksperymentuje z nią i dodaję do niej kozie mleko, mleko sojowe czy kokosowe. I piję tylko jedną dziennie:) Może to już nałóg?


I dla równowagi:
Badania wykazują również negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach. Oto niektóre negatywne właściwości kawy:
- spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (jest to tzw. "zdenerwowanie kofeinowe"),
- podobnie jak herbata, wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy,
- ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych, paradoksalnie, występuje efekt przeciwny),
- nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet,
- spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły do dwóch filiżanek kawy dziennie,
- gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu,
- kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu na ten aspekt,
- spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz