wtorek, 19 lutego 2013

Kiełki dla zdrowia

Mój kochany synek mówi "Mamo posadziłaś kukiełki?". Kiełki sa stałymi bywalcami w naszym domu. To prawdziwa ochrona przeciw wirusom. Rosną sobie kilka dni, a są po prostu pyszne. Dlaczego siejemy rzeżuchę tylko do dekoracji stołu wielkanocnego? To prawdziwa bomba witamin!
Rzeżucha to spora ilością witaminy C poza tym witaminy A, B, K, PP, sole mineralne a także żelazo i magnez.
Ze względu na swój skład, powinna znajdować się w menu zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.
Świetna na reumatyzm, choroby nerek, problemy z układem krążenia Z uwagi na fakt, iż obniża ona poziom cukru we krwi, warto, by z jej dobrodziejstw korzystali również chorzy na cukrzycę.
Rzeżucha jest także źródłem wapnia, dlatego polecana jest dzieciom i chorym na osteoporozę. Zawiera też chrom, który dba o prawidłową pracę trzustki. Przekonałam Was, że warto po nią sięgnąć?
Odkąd nabyłam kiełkownicę to z niej korzystam, ale rzezucha  rośnie sobie też świetnie na kawałku waty nasączonej wodą. Parę dni i już możemy posypywać nią kanapki, dodawać do twarożku, zapiekanek i co tam jeszcze lubimy.Skorzysta na tym nasza skóra i włosy.
Ale w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w marketach budowlanych bez problemu kupimy nasiona na kiełki innych roślin:

Kiełki brokuła-najzdrowsze:mają silne działanie przeciwnowotworowe, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy, wzmacniają układ nerwowy, opóźniają proces starzenia się, zawierają substancje antybakteryjne, zmniejszają ryzyko wystąpienia schorzeń jak zapalenie żołądka typu B i wrzodów. Zawierają teź duże ilości sulfofranu.koenzym Q10 opóźniajacy proces starzenia się,  zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K,wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan, kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik, karoten, ponadto, chlorofil, antyoksydanty i białko.
Kiełki rzodkiewki-dla tych który lubią lekko pikantne smaki - zawierają bardzo duże ilości witaminy C. Posiadają również działanie wykrztuśne, co powoduje oczyszczenie dróg oddechowych i zatok.Poza tym pełne bogactwo witamin:A, B1, B2, B3, C, E, wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan,chlorofil, inozytol, PABA i białko

Kiełki słonecznika-ulubione kiełki mojego syna, który uwielbia wyłuskiwac z nasionek  zielone listki, łagodne w smaku. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K,Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem,Nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytyna, betainy, taniny, pektyna, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy, białko.

Gorąco zachęcam do hodowli tych niezwykle zdrowych roślinek. Można je dodawac właściwie do każdej sałatki czy do zupy. Pasują świetnie do jajek, poza tym stanowią wspaniałą zdrową dekorację każdego dania!
Widziałam w sprzedaży mozna zakupić gotowe kiełki, ale jakoś nie mam do nich zaufania. Jaką mam pewność, że zostały wyhodowane w odpowiednich warunkach albo np. nie pokryły się już pleśnią i tak zostały zapakowane w plastikowe opakowania? Wolę swoja radość z hodowli szczególnie kiedy etap przesilenia wiosennego przed nami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz