wtorek, 26 lutego 2013

Gałka muszkatałowa - piernikowy narkotyk?

Znane są powszechnie jej toksyczne, narkotyczne właściwości. Bardzo łatwo przesadzić z ilością gałki, a może się to skończyć nawet w szpitalu. Gałka ma właściwości halucynogenne i nasenne. Gałka jednak nie zawiera, wbrew przekonaniu niektórych, pochodnych amfetaminy – jej psychoaktywne właściwości są zasługą mirystycyny. Zwłaszcza należy ostrożnie używać gałki gotując dla kobiet w ciąży – gałka może powodować poronienia
Jednak pomimo ryzyka jej używania, gałka posiada szereg zalet. Znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych. Stosujemy ją jako przyprawe do ciast, deserów czy win, a także do mięs.
Nie zaliczałabym jej do bardzo wartościowych i niezbędnych przypraw, bo łatwo ją przedawkować. Warto też czasem sprawdzić czy nasze dziecko nazbyt intensywnie nie pachnie ...piernikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz