poniedziałek, 25 lutego 2013

Imbir - naturalna aspiryna

Działanie imbiru znamy przede wszystkim z właściwości przeciwdziałająym złemu samopoczuciu podczas choroby lokomocyjnej. Jednak mnie korzeń imbiru zafascynował znacznie bardziej. Ma wspaniały smak-szczególnie dodany do herbaty. Warto zaprzyjaźnić się z nim bliżej znając jego niezwykle cenne właściwości: Pobudza układ odpornościowy, Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła), posiada działanie rozgrzewające (zaleca się jego stosowanie jesienią i zimą), działa przeciwzapalnie (pomaga przy zapaleniu stawów), reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała,nadmiarowi gazów w jelitach, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, niweluje poranne nudności (zalecany dla kobiet w ciąży. działa napotnie (pomaga usuwać toksyny) .
Warto mieć zawsze w lodówce korzeń imbiru (najlepiej przechowywać go zawiniętego w papier).
Jak tylko czujemy, że zaczyna nas łamać w kościach albo łapie nas przeziębienie szybciutko wypijmy herbatkę z imbiru: (Kawałek obranego i utartego korzenia imbiru należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 mina a do przecedzonego płynu dodać trochę miodu), a od razu poczujemy się lepiej, a być może nawet zatrzymamy rozwój infekcji. Ma właściwości podobne do aspiryny, ale....to aspiryna naturalna.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz