wtorek, 26 lutego 2013

Cynamon - magiczna przyprawa

Uwielbiam jego zapach. Kojarzy mi się z rozgrzewającym grzańcem i pyszną, ciepłą szarlotką. Wspaniały do deserów i naleśników. Jego słodkawy, korzenny smak przywołuje daleki wspomnienia. Ale czy wiecie, że cynamon ma również wspaniałe właściwości zdrowotne. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia, obniża poziom cholesterolu we krwi, wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży, cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji, a aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć. Poza tym jest wspaniały do „oczyszczania” naszego pożywienia ze szkodliwych mikroorganizmów. I tak cynamon przyjmowany doustnie pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na układ trawienny, wzmacniając żołądek, korzystnie wpływa na poprawę apetytu i przyspiesza proces trawienia. Skutkuje też jako łagodnie działający środek pomocniczy przy niestrawności, a także przy lekkim zatruciu pokarmowym
Poza tym warto wspomnieć, iż badana wykazały jego właściwości antybakteryjne szczególnie w zwalczaniu bakterii E.coli. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.Antyoksydanty jakie zawiera cynamon pomagają zwalczać w organizmie skutki działania wolnych rodników - spowalniają procesy starzenia komórek, zapobiegają nowotworom, chorobom serca i układu krwionośnego. I ciekawostka: cynamon jest doskonałym afrodyzjakiem i działa rozgrzewajaco :)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz