Pokrzywę zwyczajną zna każdy z nas. Każdy wie, że parzy po zetknięciu ze skórą.Ale czy wiecie jak wiele właściwości zdrowotnych ma ta niepozorna roślinka? Po pierwsze jest pełna witamin i cennych pierwiastków: Zawiera: wapń, żelazo, siarkę, fosfor, potas, sód, jod , witaminy: A, B2, C, K, kwasy: pantotenowy, mrówkowy, glicerolowy, glikolowy - kwasy organiczne, barwniki roślinne: chlorofil a i b, beta-karoten, ksantofil, aminy: serotoninę, histaminę, garbniki, flawonoidy, śluzy. Pokrzywa
poprawia pracę przewodu pokarmowego - działa pozytywnie na pracę wątroby, trzustki i nerek, ułatwia perystaltykę jelit
działa moczopędnie - oczyszcza drogi moczowe oraz cały organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii
stosowana w anemii - zwiększa ilość czerwonych krwinek oraz zwiększa poziom hemoglobiny w osoczu
leczy awitaminozę - dzięki zawartości licznych witamin i substancji mineralnych
zwalcza różnego rodzaju infekcje - zwiększa wytwarzanie interferonu, przez co wzmacnia odporność
ułatwia gojenie drobnych ran - zwęża naczynia krwionośne i hamuje krwawienie
dobrze działa na cerę i włosy - wspomaga leczenie trądziku i zmniejsza wypadanie włosów.
Herbatkę z pokrzywy dostaniecie w każdym sklepie zielarskim, jest przyjemna i delikatna w smaku. Warto ją pić ze względu na je właściwości oczyszczające organizm-uwalnia organizm z toksyn.
Przepis na herbatkę wzamacniającą i oczyszczajacą: pij herbatkę z pokrzywy trzy razy dziennie między posiłkami.. Łyżeczkę suszonych liści zalej gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i zaparzaj 7-8 minut pod przykryciem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz