piątek, 22 lutego 2013

Masło klarowane czyli płynne złoto

Klarowane masło (ghee) wywodzące się z tradycji indyjksiej – to wysoce cenione masło o doskonałych właściwościach (także zdrowotnych) i wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Nie bez przyczyny nazywane jest płynnym złotem.Metodę klarowania masła wynaleziono ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. Hindusi wierzą do dnia dzisiejszego, że jest to dar boski. W Indiach ghee jest produktem absolutnie niezbędnym w kuchni i dodaje się go prawie do każdej potrawy. Hindusi wierzą, że ma właściwości magiczne.....A my za to wiemy, że ma własności przeciwwirusowe i przyspiesza gojenie się ran,jest bogate w witaminy A, D, E i K. Jak wiadomo są to witaminy, które wchłaniają się wyłącznie wtedy gdy są dostarczane do organizmu razem z tłuszczem,zawiera kwas linolowy, o właściwościach przeciwutleniających, który zapobiega chorobom serca,jest odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy (cukier mlekowy), ponieważ podczas procesu klarowania masła - laktoza zostaje usunięta,zawiera kwas masłowy, który jest głównym składnikiem odżywczym dla komórek nabłonka wyściełającego jelito grube. Właściwie w naszej kuchni nie znajdziemy nic innego co mogłoby tak zregenerować ścianki jelita. Osoby, które walczą z różnego rodzaju owrzodzeniami nie znajdą kwasu masłowego ani w oliwie ani w margarynie. Idealne do smażenia, podsmażania, pieczenia i polewania nim warzyw. 
Możemy je zrobić sami, możemy kupić w wiaderku. O ile mi wiadomo na naszych półkach sklepowych można znależć ten produkt tylko jednej firmy. Używam, stosuję i muszę powiedzieć, że jest i wart swojej ceny i jest bardzo wydajne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz