piątek, 1 marca 2013

Natka pietruszki-cenne zielone listki

Któż nie zna natki pietruszki? Często traktujemy ją tylko jako przyprawę do zup i posypujemy nią rosół. Ale czy wiemy jak wielkie bogactwo kryją te niepozorne listki, które można uprawiać latem na balkonie czy parapecie w kuchni.
Potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor to tylko niektóre minerały występujące w zielonych listkach pietruszki. Lecznicze i ozdobne właściwości pietruszki docenili już starożytni. Wśród dietetyków natka pietruszki uchodzi za jeden z najbardziej pożądanych pokarmów. Doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Listki pietruszki zapobiegają też wzdęciom i działają moczopędnie – mogą być stosowane w leczeniu kamicy nerkowej oraz dróg moczowych, są też doskonałym środkiem rozkurczowym.
 Zielone listki pietruszki zawierają bardzo dużo witaminy C i karotenu, co chroni organizm przed wolnymi rodnikami – cząsteczkami organicznych związków o jednym wolnym elektronie, które działają destrukcyjnie i mogą niszczyć i uszkadzać komórki ważnych narządów (serce, mózg, nerki).
Wspaniałe panaceum na przesilenie wiosenne! Jedzmy zatem pełnymi garściami każdego dnia!
A oto przepis na szybki i pyszny sos pietruszkowo-czosnkowy: posiekaj natkę pietruszki, dodaj 2-3 rozmiażdżone ząbki czosnku, trochę soli i ulubionej oliwy np. z oliwek lub pestek winogron. Wielka porcja zdrowia, pyszna do każdej kanapki, zapiekanki, pizzy czy makaronu!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz